Saturday 12 December 2015

Microsoft Lumia 950 XL

Krabica
Microsoft prišiel s novou krabicou, už zrejme neplatí menší je lepší. Oproti pôvodnej krabici, ktorú dodávala Nokia je to skutočne rozdiel. Krabica je podľa mňa absolútne zbytočne veľká. Obsahuje len základné príslušenstvo. Za necelých 700€ teda nedostanete napríklad ani slúchadlá.


Krabica obsahuje
- Mobilný telefón Microsoft Lumia 950 XL
- Nabíjačku s USB Type C konektorom
- Dátový kábel USB 2.0 - USB Type C
- Kopec brožúrok


Vzhľad

Lumia 950 XL má podľa parametrov 5,7" QHD display a tým pádom aj väčšie rozmery. Telefón je celý plastový. Všetko je plastové. Vyzerá to strašne lacno, ale podľa toho, čo som sa dočítal je to kvôli chladeniu, ktoré by malo byť vodné.

Tlačidlá sa nachádzajú len na jednej strane telefónu. Pravá strana obsahuje 4 tlačidlá (z hora) - Zvýšenie hlasitosti / Tlačidlo zapnutia(vypnutia) / Zníženie hlasitosti / Fotoaparát

To, že Microsoft zachoval tlačidlo spúšte ma veľmi teší, keďže predtým som mal HTC ONE M? a ten toto tlačidlo nemal. Veľmi mi chýbalo.

Čo sa týka robustnosti, tak tento telefón je zvládnutý na jednotku, neškrípe, nepuká... je to OK. Fotoaparát je síce mierne vystúpený ale ak si kúpite ochraný obal, plocha sa vyrovná. (Keďže som mal predtým 1020, tak som to nejak neriešil).

Klasické Windows Phone (teraz Windows 10 Mobile) tlačidlá sú riešené software-ovo, nie ako u Nokie. Sem tam ma to riadne vytočí, ale inak sa na to dá zvyknúť.

V predu samozrejme nechýba kamera + senzor na rozoznávanie dúhovky oka.


Operačný systém

Nová Lumia prichádza na trh s operačným systémom, ktorý ešte nie je vo finálnom vydaní. Znamená to konkrétne, že systém je nedorobený a obsahuje obrovské množstvo bugov. Vie to spôsobiť fakt slušné nervy. Počas prvého týždňa (mám ju od nedele 6.12) vďaka bohu prišiel update. Ten je o niečo stabilnejší, ale stále je to len nejaká beta na testovanie.

Kľudne si to môžme zhrnúť tak, že zaplatíte 650-700€ a za to sa stanete testerom Microsoftu. Rozmýšľam či si to šupnem aj do životopisu. :)

Jediná vec, v ktorej Lumiu nikdy nikto netromfne

Áno správne na mysli mám fotoaparát, ktorý má tento raz 20 Mpx opäť raz s technológiou PureView. Blesk je vyriešený trojitým LED bleskom, ktorý rozžiari aj tú najväčšiu tmu. Nechýba optická stabilizácia, ktorá funguje skvele. Video nahráva do rôznych formátov avšak ten najočakávanejší je 4K.

Software je opäť raz úžastný, skvelý, dokonalý. Okrem podpory Slow Motion pre video sa zaznamenávajú fotky ako sekundové video, z ktorého sa vyberú tie najlepšie vlastnosti. Čiže moment, najlepšie osvetlenie scény a podobne. Toto si potom neskôr viete upravovať v jednoduchom editore. Čiže aj tá najhoršia fotka sa v momente stane najlepšou.

Video editor je takisto totálne skvelý, najmä čo sa týka úpravy videa natočeného v 120 FPS - jeho postprodukciu rieši úplne samostatne aplikácia. Netreba žiadne ďalšie.

Čiže v skratke, ak hľadáte fotoaparát z ktorého môžte telefonovať, tak Lumia je to pravé.



Aplikácie, kam sa podeli ?

Veľmi ma naštvalo, že v Store chýba obrovské množstvo aplikácii, ktoré som si zakúpil už na staršie Lumie. Buď chýbajú alebo sú tam, ale (ne)fungujú.
Ak ste si však práve otvorili vaše Microsoft konto, tak vám to môže byť jedno.
Čo vám ale nemôže byť jedno je kvalita aplikácii. Väčšina z nich je príšerná. Ak ste teenager, tak vás tiež nepoteším. Úplne napríklad chýba Snapchat, Youtobe... V beta verzii je už pár rokov Instagram (dosť zle vyriešený - vôbec nie je prispôsobený quad hd rozlíšeniu), a aplikácia ako napríklad Facebook či Twitter, ktorá už má čo to za sebou sa vám vypomstí žalostnou kvalitou... Skutočne žalostnou.

Samozrejme sú aj dobré aplikácie, ktoré fungujú ako majú. Príklad sú napríklad apliácie pre fotoaparát/kameru, celý balíček- WORD/EXCEL/POWERPOINT/ONE NOTE.., OfficeLens atď... je dosť aplikácii, ktoré vám veľmi uľahčia život. Takisto hry sú super, napríklad Six Guns, Sniper Fury...

Bug, bug, bug a bug...

Takže by som rád povedal, že tento telefón sa mi po poslednom update naozaj páči. Verzia OS s ktorou sa predáva je nepoužiteľná. Absolútne. Telefón je rýchly, reaguje totálne skvele, zvláda skutočne aj veľmi náročné aplikácie a video v 4K bez najmenších problémov. Výkon aj prevedenie je super. Vedel by som ho chváliť stále...ALE....

Predstavte si, že keď odídete z domu (napríklad nakúpiť), tak vás odpojí z Wi-Fi a pripojí na mobilné dáta. Keď sa vrátite, tak musíte celý telefón reštartovať, lebo Wi-Fi nefunguje.
Alebo.
Predstavte si, že hľadáte niečo na internete a zrazu sa vám telefón reštartuje.
Alebo.
Predstavte si, že vám niekto pošle v SMS telefónne číslo s kontaktnými údajmi a vám sa dá skopírovať len celá správa. A ak si to náhodou zapamätáte a máte v správe telefónne číslo a email, skopírujete si správu a minimálne 5 hodín nenapíšete žiadny email, lebo @ vám vkladá skopírovaný text.
A teraz si to nepredstavujte, toto sú reálne situácie, ktoré sa dejú v tomto telefóne aj po update.

Kúpiť, nekúpiť?

Ak máte slabšie nervy, tak nie.
Ak nechcete robiť pre Microsoft zadarmo, tak nie.
Ak nechcete pristupovať kvôli nedostupnosti aplikácii všade cez prehliadač, tak nie.
Ak chcete aby všetko fungovalo ako má, tak nie (kúpte si iPhone)

Ak chcete mať najlepší fotomobil na trhu, tak áno.
Ak vám nevadí, že vám sem tam niečo nejde (čiže ak ste predtým mali android), tak áno.
Ak chcete špičkovný hardware a špičkové funkcie (login dúhovkou, continuum...), tak áno.

Avšak - po update na finálnu verziu operačného systému vám môže byť jedinou prekážkou nedostatok aplikácii. Inak je to skvelý telefón, zo všetkým čo k tomu patrí.

Oficiálne parametre

OS: Windows 10 Mobile
Chipset: Qualcomm Snapdragon 810
Procesor: osemjadrový 2 GHz
Grafický procesor: Adreno 430

Frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
Rozmery: 152 × 78 × 8,1 mm,
Hmotnosť: 165 gramov
Displej: uhlopriečka 5,7'' (145 mm), AMOLED, ClearBlack, 1 440 x 2 560 b., Gorilla Glass 4, 518 ppi,
Fotoaparát: fotoaparát 20 Mpix, trojitý LED blesk, autofocus, sveteľnosť f/1.9, nahrávanie 4K videí, optická stabilizácia, tlačidlo spúšte,
Predná kamera: 5 Mpix s Full HD videom (3 840 x 2 160 b., 30 fps), sveteľnosť f/2.4,
Pamäť: pamäť 32 GB + 3 GB RAM + microSD do 2 TB,
Globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps), LTE
Lokálny prenos dát: Bluetooth 4.1, USB-C, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), USB OTG, NFC, MIMO,
Ostatné: gps GPS, Glonass, rádio FM rádio, barometer, bezdrôtové nabíjanie Qi,
Batéria: Li-Ion batéria 3 340 mAh (výdrž asi 1.5 - 2 dni)

No comments:

Post a Comment